IBC tartály vásárlása

Milyen szempontok alapján vásároljon
mobil üzemanyagtartályt?
 


Milyen üzemanyagot szeretnék benne szállítani?

IBC tartály vásárlása esetén az első és legfontosabb, hogy pontosan meg kell határoznunk azt, hogy milyen üzemanyagot, adalék anyagot szeretnénk szállítani az IBC tartályban. Minden IBC tartály egy adott típusú üzemanyaghoz, adalék anyaghoz készül. Nemcsak a tartály anyaga, hanem a kimérő szerkezet is az üzemanyagokhoz lesz specifikálva. Nagyon fontos, hogy egy magasabb tűzveszélyességi osztályba sorolt tartályban lehet alacsonyabb tűzveszélyességi fokozatú üzemanyagot szállítani, de fordítva tilos.
Az üzemanyag esetében jelentős eltérés van benzin, repülőbenzin, valamint a gázolaj között. A benzin fkozottan tűz és robbanás veszélyes a gázolaj csak tűzveszélyes besorolású. Így a benzin esetében minden szervénynek szikra mentesnek kell lennie és az elektromos eszközöknek ATEX minősítéssel kell rendelkeznie.


Milyen méretű IBC tartályt vásároljak?

A tartály méretét két szempont szabályozza. Az IBC tartály vásárlás első és legfontosabb szabálya, hogy a szállító eszköz (kisteherautó, utánfutó) milyen méretű és ebben milyen szállítható üzemanyagtartály fér el. A másik fontos szempont, hogy mennyi üzemanyagot kell kiszállítani a járművekhez. Ennek alapján vizsgálja meg, hogy az IBC tartályoknál megadott eszköz méretek alapján tudja-e szállítani a berendezést a járművében.


Fém vagy műanyag IBC tartályt vásároljak?

Erre egyszerűnek tűnik a válasz, de több szempontot kell figyelembe venni. Az üres műanyag tartályok súlya 30-60 kg között vannak. Ezt akár 2 ember is könynen mozgathatja. A fém IBC tartály mozhatása már nem ennyire egyszerű, mert az üres tömegük 180-530 kg között van. A fém tartályokat csak emelőgépekkel lehet mozgatni, ezért is fontos, hogy a rakodási lehetőségek alapján döntse el, hogy milyen tartályt vásároljon.

Tovább a tartály specifikációhoz

Milyen járművel szállíthatom az üzemanyagot?

Az IBC tartályok olyan dokumentumokkal rendelkeznek, hogy nem szükséges a járműnek vagy a járművezetőnek ADR engedéllyel rendelkeznie. Tehát minden olyan jármű, melyre biztonságosan lehet rögzíteni a szállítható üzemanyagtartályt, megfelel a szállítási kritériumoknak. Azonban az fontos, hogy a jármű műszaki állapota megfelelő legyen a veszélyes anyag szállításához. Érdemes tájékozódni az adott országban, ahol a berendezést használni szeretnék az érvényes jogszabályokról.


Milyen kiegészítőket érdemes vásárolni a szállítható üzemanyagtartályokhoz?

Itt több dologra kell figyelni. Az első, hogy a jármű elektromos rendszere 12V-24V vagy 48V-os, ennek alapján kell kiválasztani a szivattyút. Az IBC tartály rendszerek többnyire átfolyásmérővel vannak szerelve, így láthatja a tankolt mennyiséget. 
Mezőgazdasági vagy építőipari cégeknél érdemes egyszerű üzemanyagszűrőt beépíteni, ha esetleg a szállítás során poros úton közlekedik a jármű. Az üzemanyagszűrő használata csökkenti a drága mezőgazdasági vagy építőipari gépek üzemanyag ellátási problémáját. Sok esetben a filteres üzemanyag szűrót javasoljuk, de ilyenkor érdemes erősebb szivattyút is beépíteni, mert a szűrő minimális telítőddése esetén is jelentős átfolyási sebesség csökkenés várható. Fontos specifikálni az üzemanyag tömlő hosszát. Sok mezőgazdasági vagy építőipari gép esetén az üzemanyagtank magasabban van elhelyezve a járműveken, ezért ha van ilyen járművük, hosszabb üzemanyag tömlővel kell megrendelni az IBC tartályt. A hosszabb tömlő vagy a magasabban lévő üzemanyagtank szintén jelentős nyomásveszteséggel jár. 8 méter tömlőhossz felett már érdemes duplex szivattyúval felszerelt IBC tartály megrendelése. 


IBC tartály karbantartása.

A szállítható üzemanyagtartályokat is szükséges karbantartani. Időközönként ellenőrizni kell az átfolyásmérő pontosságát, az elektromos csatlakozásokat, a tömlőt és természetesen a csatlakozásokat. Amennyiben bárhol rendellenességet tapasztal, érdemes szakszervizben elvégezni a javításokat. Az IBC tartály karbantartását vagy meghibásodása esetén mielőbb értesítse szakszervizünket.

Mennyi ideig használhatom az IBC tartályt?

Fém IBC tartályok esetében az eszközt addig lehet használni, amíg megfelel az ide vonatkozó rendelkezéseknek, továbbá a két és fél évente tartott felül vizsgálatokon az IBC tartály megfelelő állapotú. A fém tartályoknál nincs meghatározva a tartályok időbeni használata úgy mint a műanyag IBC tartályok esetében. Műanyag IBC tartályok alap esetben maximum öt évig használhatóak, de az IBC tartály 2,5  éves korában teljesen el kell végezni egy felülvizsgálatot.


Hol, hogyan tároljuk a telephelyen az üres vagy teli IBC tartályokat?

 A vásárláskor fontos szempont, amire kevesen gondolnak az a tárolás üres,  teli állpotban. Az IBC tartály vásrlás előtt érdemes megtervezni azt is, hogy hol, és hogyan tárolja majd a berendezést. Tároláskor figyelni kell arra, hogy az IBC tartályban lévő üzemanyag tűzvédelmi besorolásának megfelelő helyen tárolható a tartály. Fontos tudni hogy a műanyag szállítható üzemanyagtartályok anyaga UV álló, de mindenféleképp érdemes úgy tárolni, hogy lehetőség szerint ne legyen a napon. Az erős napsugárzás a tartályban nem tesz kárt, de az üzemanyagok hőmérséklet növekedése veszélyeztetheti a tárolás biztonságát. 

HASZNOS INFORMÁCIÓK A SZÁLLÍTHATÓ
IBC TARTÁLYOKKAL KAPCSOLATOSAN

 
 

Még nem találta meg a legmegfelelőbb IBC tartályt?
Kattintson a gombra és válasszon a termékeink közül vagy hívjon telefonon, szívesen segítünk.

TOVÁBBI IBC TARTÁLYOK             + 36  30  527 7602Kérdezzen bátran
ADR szakértőnktől


customer service

Kiss János

A Nemzeti Közlekedési Hatóság által névjegyzékbe vett
veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadó (ADR tanácsadó) azonosítószám 11341.Elküldöm

A weboldalon megadott adatai csak kapcsolatfelvételre szolgálnak, nem kerülnek tárolásra és harmadik fél számára nem hozzáférhetőek.